A már korábban említett protein tesztelését a mai nappal befejeztem, ugyanis elfogyott.

A tapasztalatok: egész biztosan rosszabbul emésztem, mint a szója izolátumot. Voltak vele emésztési problémák, igaz nem olyan súlyosak (had ne részletezzem). Szóval maradok a vércsoport diétá előírásainál és annál, hogy a fehérje egy részét növényi forrásból fedezem.

Írnék pár dolgot a növényi fehérjékről is. Mint tudjuk a növényi fehérjék (kivéve a szójafehérjét) inkomplett fehérje források, azaz nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Viszont, mivel a különböző növények különböző mennyiségben tartalmazzák az egyes aminosavakat, ha megfelelően válogatjuk össze őket, akkor komplett fehérjét nyerhetünk - ez a komplettálás. A legtöbb fehérjét (ebben a sorrendben) a hüvelyesek, olajos magvak és gabonafélék tartalmazzák. Nézzük melyikből melyik aminosav hiányzik vagy van belőle nagyon kevés:

  • Hüvelyesek (bab, borsó, lencse) - tryptophan, metionin
  • Olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, stb.) - lysine, isoleucin
  • Gabonák (búza, rozs, kukorica, risz, zab, stb.) - lysine, isoleucin, threonine

Ebből következik, hogy teljes értékű fehérjét nyerünk, ha valmelyik hüvelyeshez gabonafélét vagy olajos magvakat eszünk. Továbbá a tejtermékek biológiai értékét növeli, ha gabonafélékkel fogyasztjuk, a húsokét pedig, ha hüvelyesekkel. A szója igaz komplett, de a biológiai értéke jelentősen növelhető gabonafélékkel, így a szójaizolátum zabpehellyel jó párosítás.

MegaVega.jpg

Szerző: D. János  2012.06.30. 11:09 Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás diéta szója fehérje komplettálás

A bejegyzés trackback címe:

https://eroedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr284620362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása