Kicsit változtattam a célnak kitűzött versenyeken. Úgy döntöttem csak IFBB-ben fogok indulni. Továbbra is úgy gondolom, hogy ez az egyetlen komoly szövetség. Másrészt végre itt is van olyan kategória, amihez nem kell szénné kokszolnia magát az embernek. Az a kategória, amiben jelenleg indulni szeretnék a Men's Physique. Egy másik érdekes új kategória - ami tudtommal idén még nem lesz nálunk - az Athletic Fitness, amiben a jövőben szintén versenyeznék, már ha lenne. Néhány szót ezekről a kategóriákról:

Men's Athletic Physique

A szabályzat szerint az atlétikus, esztétikus fizikumot díjazzák leginkább, az extrém izmosság lepontozásra kerül. Figyelembe veszik a bőr állapotát, a hajat és az arcot. Két kategória van +/-178 cm. A színpadi öltözet egy térdig érő (un. szörfös) nadrágból áll. A színpadon két alapfordulatot kell bemutatni (un. félfordulatokat). Egy fordulatot elölről és egyet hátulról.

254668.jpg

Athletic Fitness

Ennek a kategóriának van női (+/-163cm) és férfi (+/-175cm) változata is. 3 fordulóból áll. Egy testforduló, egy erő forduló és egy állóképességi forduló. A testfordulón a 4 alapfordulatot kell bemutatni, a fitness kategóriának megfelelő színpadi öltözékben. Az erő fordulóban húzódzkodásokat és tolódzkodásokat kell végezni, minél több ismétlést. Az állóképességi fordulónál evezős ergométeren kell 1000 m-t evezni, a leggyorsabb nyer. Mindegyik forduló azonos súllyal számít a végső értékelésnél.

Szerintem az Athletic Fitness egy nagyon jó kezdeményezés. Ezzel végre egy picivel több objektivitás kerül a pontozásba. A hagyományos kategóriáknál rengeteg verseny után van cirkusz, hogy a bírók nem voltak objektívek. Itt mivel csak 1:3 arányban számít a testforduló, kisebb esély van a részrehajlásra. Meg persze a másik oldala is fontos a dolognak, nevezetesen, hogy egy jó formában lévő versenyzőtől a kinézeten túl elvárható a relatív erő egy foka és a megfelelő állóképesség.

Szerző: D. János  2012.08.16. 21:58 Szólj hozzá!

Címkék: kategória fitness athletic physique IFBB atlétikus

A bejegyzés trackback címe:

https://eroedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr864716262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása